03.06.2011

Stand-Up Paddling pe Firiza




Stand-up Paddling este un sport nou care câştigă tot mai mulţi adepţi. Nu necesită o pregătire specială  şi poate fi practicat de către oricine aproape oriunde există apă - fie că e vorba de un râu, de un  lac sau de mare.
Comparativ cu caiacul, pot spune că la SUP lucrează absolut toţi muşchii corpului.. Datorită poziţiei verticale, senzaţia pe apă e extraordinară, plus că te poţi bucura de o perspectivă mult mai bună, fiind mult deasupra nivelului apei.

Cât este de greu ?
Absolut deloc ! Tot ce trebuie să faci este să te pui pe o placă de SUP şi o să vezi ca ştii să te dai ! Echilibrul se învaţă imediat, la fel şi mişcarea de vâslire, care e un pic diferită de cea de la caiac.



Prima data pe o placa de SUP
De ce echipament ai nevoie ?
O placă, o padela de SUP  şi timp liber. Pentru că după ce încerci prima dată o să-ţi doreşti mereu să fii pe apa !
Cum este ? Grozav !!!
"-Si ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?
-Directoare la Hibiscus , la tine la barci! " (B., 8 ani)

3 comentarii:

  1. Buna,

    Pe unde ati mai verificat place de SUP? Ma intereseaza cum se comporta pe ape putin mai agitate gen Dunare. Filmuletul de prezentare are cateva cadre filmate la mare dar nu este relevant deoarece valurile sunt mari si rare sau se plimba prin locuri adapostite. In principiu pe Dunare nu am intalnit valuri deranjante dar eram in sit-on-top si pe la noi pe rauri, in special in zonele cu potential de agrement, mai apar persoane cu nevoi speciale care atunci cand isi etaleaza barcile cu motoare imense creaza valuri relativ mici dar foarte dese care mai si merg spre mal in unghiuri destul de "dubioase", in functie de ce manevre de intimidare fac specimenele de la bordul ambarcatiunilor. Deci sunt foarte curios daca as putea de exemplu sa trec Dunarea si sa ajung intr-o zona mai linistita fara sa fac baie sau este mai "safe" sa tractez placa cu caiacul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! Practic se aplica acelasi principiu ca la orice sport, dupa ce te obisnuiesti cu echipamentul il poti folosi pe ape din ce in ce mai agitate. Daca nu ai avut probleme cu sit on top-ul si banuiesc ca nu pentru ca sunt foarte stabile, o sa te descurci si cu placa de SUP. Daca e un smecheras hotarat sa te rastoarne, poti sa stai pur si simplu pe placa, ori ca la caiac ori ca la surf (pe burta) pana scapi din siaj. Depinde foarte mult de experienta si de indemanarea ta, si la SUP exista mai multe tehnici de vaslire.
    Poti traversa Dunarea fara probleme, placile sunt proiectate pentru ocean si valuri mult mai mari decat se gasesc la noi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult. SUP-ul mi se pare o alternativa interesanta la plimbarile cu caiacul, urmatoarea investitie in sporturi nautice o sa fie sigur o placa de SUP.

    RăspundețiȘtergere