01.11.2010

Tură pe râul Timiş, 65 km, România - Serbia

La sfârşitul lunii august dl Dan Paici a organizat o frumoasă tură pe râul Timiş, pe traseul Şag (România) –Uzdin (Serbia). Au răspuns invitaţiei Bogdan din Timişoara, Aurel din Iaşi , Dragoş din Bucureşti şi subsemnata din Baia Mare. Fiecare regiune istorică a avut astfel un reprezentant (de seamă!), motiv de glume mai ales că mica noastră tură pe caiac a coincis cu Festivalul de Muzică şi Jocuri Româneşti din Voivodina.

Caiacisti pe raul Timis
Dl Paici, pregatit de sedinta foto
 
Cred că traseul poate fi parcurs cu orice fel de caiac sau alt gen de ambarcațiune. Râul Timiș este un râu liniștit cel puțin pe porțiunea pe unde am fost noi, relativ curat. Singura problemă cu Timişul este  că nu curge mai deloc, orice distanță se parcurge exclusiv prin efortul propriu. Iar dacă aveți norocul să bată vântul din față cum am pățit noi, mai bine trageți la mal și așteptați ca vântul să se oprească.
Bate vantuuuul...
Ma lupt cu vantul...
Am obosit, eu asa nu ma joc..
Nu am observat diferențe majore între Timişul nostru și cel sârbesc. Apa e la fel, pet-uri și alte urme de civilizație” există și la noi și la ei. La sârbi erau mai mulți pescari și de mai multe ori s-a întâmplat să prindă pește când treceam noi cu caiacele.
Raul Timis, Romania
Dl Paici
Aurel
Bogdan
 La noi încă se mai văd urmele de la inundațiile de acum câțiva ani și sacii de nisip folosiţi pentru consolidarea malurilor. Tot la noi continuă defrișările pe malul Timişului, la sârbi răul trece printr-o pădure mare, stufoasa, etc.
Oana, Brittany, Riot...
Caiacisti pe Raul Timis, Romania si vaci
Dragos si gastele
Pod peste Timis, Romania. Mi-a fost frica sa trec pe sub el
Pod in Serbia, tara lovita de razboi..
Nu am dormit în corturi, cum era planul inițial, am fost gazduiţi de o familie foarte amabilă din Uzdin. Românii din Voivodina vorbesc româneşte și deși s-au stabilit în Serbia cu peste 200 de ani în urmă, încă mai păstrează accentul satului de origine. Așa că într-un loc se vorbește ardelenește, într-altul moldovenește, de la casă la casă diferă accentul. 
Bogdan in Serbia, pe Timis

Aurel, in Serbia. Poze cu podu‘, nu ne mai saturam de el..

Eu! ! Poza cu steagul, de cand astept sa ma joc cu el!  doar ca tot il uit acasa..
 

Pescar pe Timis, Serbia
Școala din Uzdin este cu predare în limba română. Și bineînțeles că nu m-am putut abține să fac poze, așa am aflat care este cel mai lung cuvânt din limba română!
Poze din Scoala din Uzdin, Serbia
Festivalul de folclor la care am participat are loc în fiecare an în satele românești, iar o dată la 5 ani se ține în Uzdin. Cântece populare, dansuri româneşti, expoziție de costume populare românești..dacă nu ar fi trebuit să ne cumpărăm berea și pljeskavica prin semne n-am fi crezut că suntem în Serbia! 
În încheiere, ce să spun.. ne-am dat, ne-am distrat, am râs, am padelat 65 km, a fost frumos.

Mulțumiri dlui Paici pentru organizare și pentru răbdarea cu care m-a așteptat când eu visam pe râu cu ochii deschiși la elfi, hobiți, zâne, cireșari și altele..Mulțumiri dlui Tibi care ne-a așteptat și ne-a încurajat la fiecare pod. Mulțumesc lui Aurel care m-a ajutat cu caiacul când nu mai puteam să-l ridic de febră musculară. Mulțumesc lui Dragoș care a intrat în mâl până la genunchi pentru ca eu să nu- mi murdăresc scumpele picioare. Mulțumesc lui Bogdan care m-a susținut și cu care am râs o bună parte din drum. Şi lui Daniel, coleg de ASE, care ne-a primit în casa lui. Ne vedem pe apă!
Caiacisti pe Timis, Serbia

Oi si gaste la sarbi
Cu caiacele pe raul Timis, Serbia

Bogdan, la final de tura
Dragos, la final..
Caiacele noastre, la sfarsit
Poza de grup. Salutari de pe Timis!

17 comentarii:

  1. Bestial. Mi-a placut mult descrierea si de asemenea si pozele. Astept cat mai multe iesiri prezentate aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Timp sa fie de scris, ca iesiri pe apa facem in fiecare week-end.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutari,
    Sunt Bogdan (nu mi-am facut cont, asa ca postez ca anonim). Multumesc inca o data pentru aceasta tura superba. Acum doua zile am fost intr-o tura pe Mures, de la Pecica la Periam (in aval de Arad), in zona parcului natural Lunca Muresului. O tura nu prea lunga (25 km) dat fiind ca si ziua e mai scurta. Vestile bune sunt ca Muresul, chiar si atunci cand nivelul este scazut (cum e acum) curge mai repede decat Timisul. Peisajele sunt superbe, e o zona plina de meandre si insule numai bune de pus cortul in cazul unei ture de mai multe zile. Deci, la vara sper sa facem o tura pe aici, am sa ma interesez exact care sunt conditiile de trecere a frontierei, ca sa facem o tura mai lunga, pana la confluenta cu Tisa, in Ungaria. Cred ca nu e foarte complicat, pentru ca Ungaria este in UE, iar Muresul devine frontiera naturala cu Ungaria la cateva sute de metri de punctul de trecere a frontierei de la Nadlac. Deci nu vom fi siliti sa facem ce am facut in tura cu Serbia.
    Am sa va trimit poze pe mail.
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Bogdan! Suna interesant, eu sunt fan campat pe insule :) Mergem pana la Tisa, doar sa planuim tura din timp. Se poate trece frontiera pe apa, cred ca dl Dan P s-a interesat deja. Tinem legatura!

    RăspundețiȘtergere
  5. salutare foarte frumoase poze, va invidiez pt tura asta, ce ziceti eventual de o tura pe somes odata prin primavara??? chiar de la baia mare pan in satu mare sau invers....

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, avem in plan o tura pe Somes si Lapus la primavara. Cred ca mai sunt niste baieti din Baia Mare si Cluj care ar fi interesati.Tinem legatura.

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte frumos,
    salutari si sper sa pot sa merg si eu candva cu voi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da da, baietii din Cluj sunt clar interesati de ture pe Lapus si Somes. Si campatul pe insule suna foarte bine. Sper sa ne adunam cat mai multi la primavara pentru turele astea.
    Ne auzim
    Florin (Cluj Napoca & Sighetu Marmatiei)

    RăspundețiȘtergere
  9. pe insula sau pe unul dintre maluri, oricum trebuie sa campezi undeva ,langa apa daca e posibil ;) , sunt sigur ca pt a cobora pe somes din lapus trebuie mai mult de o zi, e tare lung si serpuit somesul, eu am coborat din valea vinului pana in satu mare cu o canoe indiana, a fost luuuuuung drumul ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Să completezi alunecarea pe ape cu experiențe culturale - iată visul oricărui caiacist extracompetițional ! Să completezi cercetarea etnografică cu câteva zeci de kilometri de dat din padelă - iată visul oricărui etnograf cu ceva flexibilitate în articulații ! Să completezi și una și alta cu câteva rânduri bine țintite și poze sănătoare, iată esența meseriei veritabile !

    RăspundețiȘtergere
  11. M-am intors!
    @Florinache: Turele de mai multe zile trebuie planuite din timp, sa se incadreze cu programul fiecaruia.Vorbim..
    @Rajmond: As propune sa mergem din Lapus spre Somes, ca sa fie mai usor :) Am fost pe Lapus, mi-a placut foarte mult
    @Florin: Multumesc pentru entuziasm, mi-ai dat curaj sa continui :)

    RăspundețiȘtergere
  12. in coilarie am stat foarte mult pe malul lapusului, in special pe valea lapusului in zona buteasa, dupa cum tin minte e destul de agitata apa peacolo:) , de unde v-ati gandit sa cobaram pe lapus???, bineinteles cand te apropii de somes si implicit somesul este foarte linistit, nu ridica probleme.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tura pe Lapus am facut-o de la Coas pana la Catalina; raul are multe meandre si faci destul de mult pe apa. Nu am stabilit unde, cand si cum vom face tura pe Lapus /Somes, oricum va fi candva la primavara, iar primavara in Maramures vine destul de tarziu, stiu eu sigur din proprie experienta :) Mai vorbim pana atunci.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa ma tineti si pe mine la curent cu turele pe care le faceti in special in partea asta de tara (Crisana, tinutul Somesului, Lapus, Mures, Dunare-Cazane, Timis) ca in masura posibilitatilor as fi interesat :) Oricum Muresul pana la confluenta cu Tisa este un "must-do"!

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am mai caiacit pe blogul tau. Esti tot din sud. Scuze! Am crezut [vezi daca am citit pe sarite!] ca esti de undeva din Banat.
    In regula!
    Propunerea ramane in picioare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut! Bine, la drept vorbind eu sunt din Maramures :), acum stau in Bucuresti. N-are importanta, o sa-ti scriu cand mai iesim pe apa. Mai am niste prieteni din Craiova, ei sunt mari amatori de caiac, mai ales whitewater.

    PS: Am sa sterg comentariul cu adresa ta de mail, ca sa nu ai neplaceri.

    RăspundețiȘtergere