Săptămâna trecută am participat la întâlnirea distribuitorilor BIC Sport, întâlnire ce a avut loc în Franța, pe malul Oceanului Atlantic, lângă Vannes.
Mi se pare foarte interesant să întâlnești oameni care duc o viață asemănătoare cu a ta, doar că în altă țara.Bineînțeles că discuțiile sunt inevitabil legate de muncă, de vânzări, de strategii de marketing, dar schimbul de informații e incredibil de benefic.
2011 se anunță un an plin de lansări de produse noi pentru BIC Sport (plăci de surf, windsurf, caiace, caiace pneumatice). Nu vă spun încă care sunt, în curând vor apărea pe site-ul oficial. Noi am avut ocazia să vedem noutățile și chiar să le testăm.
Mi-aș fi dorit foarte mult să dau o tură cu caiacul pe Atlantic doar că la 10 grade pe plajă, oceanul părea cam ud și cam rece pentru gustul meu. Asta este, poate altă data..
Surpriza întâlnirii a fost însă vizita la fabrica BIC Sport. Spun surpriză pentru că din motive de confidențialitate accesul persoanelor care nu sunt angajate BIC nu a fost permis niciodată. Recunosc că încă de când m-am suit prima oară pe un caiac mi-am dorit să vizitez o fabrică de caiace. Din mai multe motive, nu are rost să le înșir aici. Am văzut fabrica Tahe Marine din Estonia, dar fabrica BIC Sport avea pentru mine atracția „fructului oprit”.
Ce pot să spun? Din momentul în care pășești în fabrică devine clar de ce BIC Sport este lider mondial în producția de echipamente de surf și windsurf, lider european pe caiace sit -on top, susținător al celei mai dinamice clase One Design în windsurfing, etc. Mașini uriașe, angajați care nu stau locului o clipă, fabrica lucrează nonstop, 24 de ore din 24. Sunt folosite trei tehnici diferite de producție: termoformare, termoformare în PE, extruziune și suflare, care au ca rezultat 65 000 de echipamente sportive produse anual și exportate în 90 de țări!
Și da, am văzut cum se fac caiacele! Întreg procesul este computerizat și nu are nici o legătură cu documetarele „How is made” de pe Discovery Channnel. Termoformarea este un proces precis, specificațiile produsului sunt respectate strâns, abaterea este zero. Procesul este controlat de un computer, omul nu intervine decât în faza finală, la montajul accesoriilor și ambalare. Totul începe cu polietilena de înaltă densitate care este transformată în plăci cu grosimea controlată la milimetru, în funcție de produsul care urmează să fie obținut.
Pentru a produce un caiac, două plăci de polietilenă sunt încărcate în matriță unde sunt încălzite la 170° C și presate cu 70 t. Procesul are ca rezultat sudarea la cald, mai precis fuziunea celor două plăci de polietilenă într-o formă. Excesul de polietilenă este îndepărtat și atenție! 100% reciclat. Nimic nu se aruncă, procesul de producție este curat și nu implică emisii de gaze sau solvenți.
Preocuparea pentru mediu este o constantă a întregului proces de producție încă de la înființarea fabricii cu peste 30 de ani în urmă, înainte ca ecologia să devină o modă. Chiar am discutat acest aspect cu distribuitorii BIC Sport din alte țări, eram foarte curioasă să aflu dacă pentru clienții lor are vreo importanță că produsele BIC Sport sunt produse cu grijă pentru mediu și pot fi 100% reciclate. Răspunsul a fost „da”, „cu siguranta”. Sper ca peste câțiva ani să pot răspunde la fel..
Turnarea unei placi de surf
Una peste alta, a fost o experiență foarte interesantă din care am învățat multe lucruri. Depre Bretania, cred că este una dintre cele mai frumoase zone din Franța. Nu am apucat să văd foarte multe în trei zile, dar regiunea merită într-adevăr vizitată, chiar dacă la o prima privire pe hartă pare așa cam la „capătul lumii”. În plus față de informațiile din toate ghidurile turistice, mai am un argument pro-Bretania: am mâncat cea mai bună, delicioasă, aromată, crocantă „creme caramel”.
hehe anul recut am facut revelionul in bretania... din pacate nu mi-am luat padela cu mine, ca am gasit kaiacisti mai precis surfskiisti ;), si practic si fabrica bic era peaproape.... oricum foarte fain sa vezi o fabrica de acest gen pe dinauntru, Felicitari si va invidiez :D
RăspundețiȘtergereMersi :) Da, e plin pe apa , sunt multe scoli de yachting, de surf, de tot ce vrei.. Mie imi pare rau si acum ca nu am dat o tura cu caiacul, pacat ca nu a fost vremea mai buna. Poate la anul :)
RăspundețiȘtergereapropo de vremea buna, am facut azi o tura solitara cu kaiacul pe un canal din apropiere:D
RăspundețiȘtergerepoze si descrierea turei pe
http://paxnautica.blogspot.com/
sezonul inca nu s-a inchis :P
Foarte frumoasa tura, mi-au placut pozele!
RăspundețiȘtergere