21.04.2011

Despre padele

Echipamentul de caiac include cateva piese necesare si obligatorii pentru a putea practica acest sport: o padela, o fustita, o vesta de salvare. O casca este de asemenea obligatorie pentru whitewater kayaking. Cand alegi aceste echipamente trebuie sa iei in considerare ca le vei lua cu tine de fiecare data cand iesi pe apa, asa ca aspecte precum greutatea mica, rezistenta in timp si performanta mai buna sunt criterii demne de luat in seama. Si ca intotdeauna cand vine vorba de echipamentul sportiv e adevarata zicala –cat dai , atata face.
Padela este cea mai importanta piesa din echipamentul de caiac – este ceea ce vei folosi ca sa ajungi cu caiacul din punctul A in punctul B.

Cum alegi padela potrivita?


Alegerea padelei iti influenteaza performanta, confortul, siguranta si mobilitatea pe apa.Pentru a fi eficienta, o padela trebuie sa aiba urmatoarele caracterisitici:

- sa fie confortabil de tinut in mana si manevrat
- sa fie suficient de puternica pentru a-ti sustine greutatea cu un flotor de padela (pentru cei care nu stiu, e o tehnica de re-intrare in caiac pe open water)
- pala trebuie sa intre in apa usor fara a stropi excesiv in jur

Primul pas in alegerea padelei este determinarea tipului de caiac pe care vrei sa-l practici – flatwater / whitewater? Deoarece oricum ai facut aceasta alegere cand ti-ai cumparat caiacul, raspunsul ar trebui sa fie usor si la indemana.
Mai trebuie luate in considerare conditiile in care va fi folosita padela, precum si inaltimea si forta caiacistului. Nu e nevoie sa iti iei cea mai sofisticata padela pentru a face caiac de agrement, dar e bine sa alegi o padela pe care te poti baza la nevoie.
Padela touring

Padelele flatwater vin in diverse forme de design , proiectate pentru o inaintare cat mai eficienta pe lacuri, rauri, mare, in general tot ce inseamna apa linistita (flat). Cele mai usoare si cu cel mai bun nivel de performanta sunt padele din carbon, dar sunt si cele mai scumpe, urmate de padelele produse din fibra de sticla si cele cu pale din polietilena care sunt cele mai rezistente si convenabile la pret. 
Padelele de whitewater sunt mai robuste,  mai puternice, mai durabile, si sunt facute sa reziste la impactul cu diverse obstacole. Exista doua tipuri de padele de whitewater – pentru river-running si pentru freestayle kayaking /river play. Manerul ergonomic este recomandat – va spun din proprie experienta ca acesta ajuta substantial la eskimo rolling si in acelasi timp mentine incheietura mainii intr-o pozitie fireasca, in care nu risti sa te accidentezi.
Lungimea padelei se alege in functie de tipul de caiac si de inaltimea caiacistului. De regula pentru un caiac de flatwater vei avea nevoie de o padela cu lungimea intre 220-240 cm. Cu o padela la aceasta lungime ai mai multa forta pe apa linstita, dar pe whitewater devine incomoda si greu de folosit mai ales pe un traseu mai tehnic. De aceea padelele de whitewater sunt in general mai scurte , de regula avand lungimea cuprinsa intre 190 -205 cm.

Palele padelei pot fi lungi, scurte, inguste, late, simetrice sau asimetrice. Fiecare forma are avantajele ei, cu o mica paranteza- Dupa parerea mea, padelele simetrice nu ar trebui luate in discutie. De fiecare data cand am incercat o astfel de padela am avut senzatia ca tin in mana o lopata. Mi se par absolut oribile, ies greu din apa, iar efortul depus pentru inaintare este mult mai mare decat cu o padela cu pale asimetrice.
O pala cu o suprafata mai lata poate oferi mai multa acceleratie intr-un sprint, dar de asemenea va opune mai multa rezistenta in apa. E nevoie de mai multa forta si mai mult efort pentru a misca prin apa o padela cu pala lata decat una cu pale mai mici. E un factor demn de luat in considerare pentru ca de obicei caiacul de tura inseamna mai degraba rezistenta decat viteza.Cu o padela cu pale lungi, inguste va trebui sa padelezi mai des, de mai multe ori, dar efortul depus va fi mult mai mic iar la destinatie vei fi mai putin obosit.
Ce padele folosesc eu?

Pentru whitewater am Robson Mystique cu pale din fibra de sticla si maner carbon ergonomic , iar pentru sea-kayaking Ainsworth RTM 108 Sea carbon cu maner carbon ergonomic.
Le-am ales pe amandoua cu maner ergonomic pentru ca pur si simplu mi se pare cel mai bun design. E adevarat ca e putin mai scump, dar diferenta de bani chiar merita. Un argument ar fi ca manerul te obliga sa executi miscarile corect – mana este fixata pe maner exact la distanta necesara ca sa ai eficienta maxima. Al doilea argument ar fi senzatia de control. Din cauza formei simti ca ai mai mult control in padela si o prindere mai buna. Cel mai important aspect este ca reduce mult tensiunea in articulatia mainii - miscarea incheieturii este cea naturala , nu mai ai cum sa-ti rasucesti si sa-ti fortezi incheietura, practic manerul te obliga sa executi miscarea corect. Si pentru cei care viseaza la eskimo rolling –da e posibil, mie mi-a iesit cu o padela cu maner ergonomic.
Mystique este o padela de whitewater, cu pale de suprafata medie. E foarte eficienta cand e vorba de manevre rapide pe spatii inguste, a reusit sa ma scoata din toate incurcaturile.Pentru o padela de ww e foarte usoara –are 1 kg , asa ca ajuta mult la dozarea efortului. Imi place si pentru ca e galbena. Nu e o chestie de fata, culoarea galben e cea mai vizibila pe apa, mai vizibila chiar decat rosu. Culoarea palelor ajuta mult sa iti gasesti padela daca o pierzi pe rau, eu mi-am gasit-o de fiecare data.
Aisnworth RTM 108 este o padela cu care te dai pur si simplu de placere. E atat de usoara incat de- abia o simti . Initial am crezut ca palele sunt prea inguste si nu voi avea suficienta forta, dar nu este adevarat. E o padela foarte eficienta, cu un design al palelor remarcabil. Spun asta pentru ca se comporta mult mai bine pe vant intens – in sensul ca opune foarte putina rezistenta- fata de alte padele pe care le-am testat. In plus, iese foarte usor din apa –ce inseamna asta – forma palei este astfel gandita incat nu retine absolut deloc apa, in momentul in care vrei sa ridici pala din apa practic sare la suprafata.

Cam atat despre padele. Incepe sezonul, incep turele, ne vedem pe apa!

7 comentarii:

  1. multam de articol, in sfarsit un material romanesc la tema asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) De cand ma chinui sa-l scriu, dar nu prea am avut tragere de inima. Saptamana viitoare ne apropiem de voi -mergem in Austria la o tura.Numai bine si Sarbatori Frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multam fain de articol...
    Un nou subiect cu care sa il terorizez pe Dragos :) :)

    Paste fericit

    Radu

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu-l terorizezi, te ajuta sa-ti alegi ce e mai bine pentru tine. Ne auzim! Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  6. in timp blogul s-ar putea constitui intr-un frumos ghid de ture in Romania si intr-un manual de cayacking general
    O gramada de munca, ce merita toata lauda.
    Apropos de roll, o padela cu shaft drept, tinuta in unghiul corect, face roll-ul foarte bine.
    ne-am chinuit cu un amic sa rol-uim intr-un lac, de ne-am iesit din minti. Nu iesea, si pace. A venit un amic mai experimentat, s-a uitat, mi-a spus sa schimb unghiul, cam 15grade... surpriza, a iesit imediat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Roll-ul se poate face si fara padela, am cunoscut week-endul trecut pe cineva caruia i se parea mai usor doar cu mainile goale. Se poate face cu orice tip de padela, dar cu maner ergonomic mie mi se pare mai usor.

    RăspundețiȘtergere